Για την Γιορτή σου Μητέρα

7 Μάι, 2022Επετειακή0 Σχόλια

Η Γιορτή της Μητέρας

Την Κυριακή 8 Μαΐου, γιορτάζεται για άλλη μία χρονιά η ημέρα της μητέρας. Αγοράσαμε τα λουλούδια μας, ανοίξαμε την αγκαλιά μας και εκφράσαμε την αγάπη μας στο πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή. Πρόκειται λοιπόν για μια γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.

Η προέλευση όμως της γιορτής αυτής έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Ωστόσο, «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Ιστορικά, προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων, με το όνομα «Mothers Friendships Day», που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Ann Jarvis, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης, με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις του ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, όπως με τον αγώνα για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκειά του.

Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν το «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας», για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905. Στην Αμερική, ο πρόεδρος, Γούντροου Ουίλσον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που καθιέρωσε επισήμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα «δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες».

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο ναό για ευλογία – να «σαραντίσει», με τη σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση, που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Με αφορμή τον εορτασμό της μητέρας, Θα αναφερθούμε σε μια ιστορική προσωπικότητα την Ελισάβετ Υψηλάντη. Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η Ελισάβετ Υψηλάντη, μάνα οκτώ παιδιών, που έδωσε στον αγώνα του ’21 πέντε αγόρια, μαζί με την κόρη της Μαρία διέθεσαν στον Εθνικό Αγώνα όλα τα χρήματα τους, τα κοσμήματα τους, εκποίησαν ακίνητα, όσα δεν είχε δημεύσει ο σουλτάνος και ζούσαν πολύ φτωχικά. Τα έστειλαν όλα για τον Αγώνα! « Η κάσα ήταν βαριά», γράφουν οι ιστορικοί, «άνθρωποι πολλοί, μετά κόπου μετεκόμιζον αυτήν επί των ώμων».

Ο γιος της, Δημήτριος Υψηλάντης, πέθανε στο Ναύπλιο, στις 2 Αυγούστου 1832 και η προσωρινή ελληνική κυβέρνηση δια του Προέδρου της Εθνοσυνελεύσεως Πανούτσου Νοταρά, ανήγγειλε με επιστολή το θάνατο του στην μητέρα του Ελισάβετ που βρισκόταν στην παρά τον Νίστρον Μεγάλη Κοσνίτση της Μολδαβίας. Η απαντητική επιστολή της Ελισάβετ είναι συγκινητική. Γράφει ότι οι δύο γιοί της άκουσαν τη φωνή της πάσχουσας πατρίδος και κατά χρέος έτρεξαν κοντά της. «Με χαρά για τα πατριωτικά τους φρονήματα, τους προέπεμψα με τας ευχάς των Αρχαίων Ελληνίδων». Γράφει πως έχασε τους Αλέξανδρο και Δημήτριο και πώς, «η απελευθέρωσις της πατρίδος απετέλεσεν μάλαγμα εις την πληγήν των μητρικών σπλάχνων μου… Είθε κάν η εκατόμβη αυτή των πρώτων μελών της οικογενείας μου και τόσων ανδρείων ομογενών, γενομένη δεκτή εις τον θρόνον του υπερτάτου όντος, να φέρη την παύσιν των παρελθόντων δεινών και αρχήν ακαταπαύστου ευδαιμονίας της κοινής μητρός. Δι’ αυτήν χρεωστούν και τα λοιπά μέλη της οικογενείας μου να θυσιάσωσιν την εσχάτην ρανίδα του αίματός των…».

Νταγιαντά Άρτεμις

Έφορος Τμήματος Μητέρας – Παιδιού
Λυκείου των Ελληνίδων Αγ.Νικολάου

Τελευταία Νέα

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  “Κρήτη-Γεωργία”

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Κρήτη-Γεωργία”

Τις επόμενες ημέρες από 6-10 Ιουνίου πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, μια σειρά πολιτισμικών εκδηλώσεων  σε συνεργασία του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου και των Ακαδημιών τέχνης RUSTAVI Ensemble-New generation και ARKVANI-Ensemble της Γεωργίας.

Διαβάστε Περισσότερα
“Μέλπομε σε θάλασσα με χορό και με τραγούδι”

“Μέλπομε σε θάλασσα με χορό και με τραγούδι”

¨Μέλπομε σε θάλασσα με χορό και με τραγούδι¨ ήταν ο τίτλος μιας παράστασης, με ιδιαίτερο χρώμα, υπέροχη μουσική και χορό, την οποία παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 11 Ιουνίου το βράδυ στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *